PROF. DR. UZUNKÖY, “MEME KANSERİ ERKEN TANIYLA ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, meme kanseri ve tedavisi ile ilgili bir açıklama yaparak erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti
1-31 Ekim tarihleri arasında Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uzunköy meme kanserinin tanı ve tedavi süreciyle ilgili bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Ali Uzunköy, meme kanserinin erken tanıyla birlikte önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ali Uzunköy açıklamasında şu cümleleri kullandı: “Ülkemizde kadınların yaklaşık onda biri yaşam boyu kanser olma riskine sahiptir. Bununla birlikte meme kanseri önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Meme kanserine neden olan faktörlerin bilinmesi ve bunlardan kaçınılması ile meme kanseri gelişmeden önlenebileceği gibi, tarama programları ile çok erken evrelerde tanı konularak tamamen tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kadınların kendi kendilerine meme muayenesi yapmayı ve meme kanserine ait belirti ve bulguları bilmesi de kanserin erken evrelerinde tanı konulmasına yardımcı olmaktadır.
Kadınlar için çok önemli olan memenin çıkarılması ciddi psikolojik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada meme kanseri olan çok büyük tümörlerde bile uygun cerrahi teknikler ile hem kanserli meme dokusunu ortadan kaldırılmakta hem de kabul edilebilir bir estetik ile memeyi koruyabilmekteyiz.
Sonuç olarak kadınlara meme kanseri hakkında duyarlı olmalarını, her adet bitimini takiben kendi memelerini muayene etmelerini ve yılda en az bir kez bu konuda uzman bir doktora meme muayene olmalarını öneriyoruz. Hiçbir risk faktörü olmayan kadınlarımız için, 40 yaşından başlayarak yıllık meme filmi çektirmelerini öneriyoruz. Anne, baba, kardeş ve yakın akrabalarında meme, yumurtalık ve diğer kanser varlığında meme kanseri gelişmenin riskinin daha da artacağı için, bu kişilerde takiplerin daha erken başlaması gerekmektedir.”
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek ise, meme kanserinden kaçınmak için uygun ve dengeli beslenmenin, aşırı hayvansal yağlardan kaçınmanın önemli olduğunu söyledi.
Öte yandan 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı nedeniyle Şanlıurfa Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde vatandaşları meme kanseri konusunda bilgilendirmek için stant açıldı.