
Rusya Ukrayna savaşı devam ederken, Avrupa topraklarında yeni bir savaşın paniği başladı. Geçtiğimiz haftalarda aralarında gerilimin tırmandığı Sırbistan ve Kosova arasında silahlı çatışma an meselesi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, savaş söylentilerinde bu geceyi işaret etti.
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Kosova Polisinin ülkenin kuzeyindeki mevcudiyetini artırması üzerine ülkesinin güvenlik güçlerini Kosova’ya göndermeye “niyetleri ve hakları” olduğunu belirtmiş, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Savunma Bakanı Milos Vucevic ve Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ile bir araya geldiği fotoğrafı paylaşıp “Teslim olmak yok.” notunu lara escort düşmüştü.
Karşılıklı hamleler, Avrupa topraklarında yeni bir savaş korkusu yaratırken, Vucic’ten flaş açıklamalar geldi. Vucic, Kosova’nın kuzeyindeki şiddet olayları sonrası düzenlediği Ulusal Güvenlik Konseyi Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Kosova’nın kuzeyinde ikamet eden Sırplara sakin kalmaları ve NATO bünyesindeki Kosova Barış Gücü (KFOR) ile Avrupa Birliği (AB) Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) güçlerine saygılı olma çağrısında bulunan Vucic, Sırplardan
provokasyonlara gelmemelerini istedi.
Kosova’daki Sırp nüfusunu zor bir gecenin beklediğini söyleyen Vucic, “Hem EULEX’ten hem de KFOR’dan protestoculara karşı şiddetli eylemlerde bulunmayacaklarının garantisini aldık. Umarım öyle de olacak. Tüm taraflarla konuşmaya devam ediyoruz. Barış ve istikrarı korumak için elimizden geleni yapacağız” dedi.