

Biliyorsunuz konumuz LGS ve YKS. Yani sınavlar… LGS yapıldı, bitti şimdilik. Sırada YKS var. Biz de bu önemli sınav öncesi gençlerimizle sohbet etmeye devam ediyor; iyi niyetle kendilerine destek olmayı, onları sıkmadan bildiklerimizi aktarmayı ve sürece katkı sunmayı sürdürüyoruz.
Hepimiz için geçerli olan bir hakikat var: İnsan olarak biz daha çok eksikliklerimiz, tehditlerimiz; korku, endişe ve kaygılarımızla uğraşıyoruz. Bunlar bizim daha çok “zayıf yanlarımız”. Olumsuzluklar beden, zihin ve ruhumuzdan oluşan sistemimizde ne kadar güçlü olursa bilinçaltımız da bu olumsuzlukların o kadar etkisinde kalıyor ve negatif bir akış sergileyerek davranışlarımızı belirli kalıplarla yönetmeye başlıyor. Özellikle böyle sınavların olduğu zorlu dönemlerde gençlerimiz için bu çok daha önemli hale geliyor ve onların başarılarına doğrudan etki ediyor.
Daha önceki yazılarımız ve video içeriklerimizde bunlardan bahsetmeye çalıştık ve örneklerle konuyu etraflıca değerlendirdik. SINAV ÖNCESİ başlığı ile sizlere sunduğumuz bu çalışmaları yeniden izleyip okuyabilir ve faydalanabilirsiniz. Şimdi, YKS öncesi birkaç hususu daha ilave etmek istiyorum.
Bunlardan birisi ve belki de en önemlisi GÜÇLÜ YANLARIMIZI öne çıkarmak konusu.
Eğer biz sürekli olarak bizi tehdit eden zayıf yanlarımızı öne çıkarır ve bütün enerjimizi, zamanımızı bunlara harcarsak fırsatlarımızı ve güçlü yanlarımızı görmeye, değerlendirmeye vakit ve imkân bulamayız. Zayıf yanlarımızı ve tehditlerimizi elbette bilelim. Bunlarla “gerektiği kadar” uğraşalım. Ama bu olumsuzlukların bizi yönetmesine de izin vermeyelim, diyorum. Bunun için atacağımız ilk adım kendi kendimizle yüzleşmek, kendimizle konuşmak, nerede olduğumuza yeniden bakmak ve potansiyelimizi bilerek, görerek değerlendirmek.
5 N 1 K Uygulaması ve SWOT Analizi
KİMİM? KİM OLMAK İSTİYORUM? NELER YAPABİLİRİM?
Kendi kendinizle, duygularınızla yüzleşip durum tespiti yaparken işinize yarayacak 2 uygulama (analiz) önerisi sunuyorum: 5 N 1 K ve SWOT Analizi. Bu iki uygulama ile hem kendinizle ilgili hem de gireceğiniz sınavla ilgili bütün sorulara kendinizce en uygun cevapları verebilir ve “yapamayacaklarınıza” değil YAPABİLECEKLERİNİZE odaklanarak arzu ettiğiniz başarıyı elde edebilirsiniz. Video içeriklerimizde detaylı bir biçimde anlattığımız bu uygulamaların özeti niteliğindeki kelimeler şunlardır:
İMKÂNLARIM…
GERÇEKLERİM…
ENGELLERİM…
HAYALLERİM…
HEDEFLERİM…
POTANSİYELİM… MOTİVASYONUM… PERFORMANSIM… KONSANTRASYONUM…
5 N 1 K Uygulaması ile mevcut ve gelecek durumu daha net görebilir ve anlayabilirsiniz. Ne, Ne Zaman, Nerede, Nasıl, Niçin ve Kim sorularına vereceğiniz “kendiniz ve YKS merkezli” cevaplarla detayları görebilir ve süreci daha iyi anlayıp kendi lehinize değerlendirebilirsiniz.
SWOT Analizi ile Güçlü Yanlarınızı, Fırsatlarınızı; Zayıf Yanlarınızı ve Tehditlerinizi bulabilir, kendi gerçeklerinizle yüzleşebilirsiniz. Bu analiz için kendinize soracağınız açık uçlu, güçlü sorulara dürüst, net ve objektif cevaplar vererek başarı için ihtiyacınız olan motivasyonu yakalayabilirsiniz.
SWOT Analizi yaparken önce YKS başarısı için kendi adınıza tehdit olarak gördüğünüz hususları, zayıf yanlarınızı yazın. Ama üzerinde fazla durmayın. Sizi daha fazla olumsuz etkilemelerine fırsat vermeyin. Bu zayıf yanları ve tehditleri ancak FIRSATLARINIZI ve GÜÇLÜ YANLARNIZI öne çıkarıp gerektiği gibi değerlendirerek azaltabilirsiniz. Potansiyelinizi performansa dönüştürmeniz; güçlü yanlarınıza konsantre olup başarıya odaklanmanızla mümkün.
YKS öncesi son kez tekrar düşünün ve kendinize sorun:
Bugüne kadar başardıklarımı hangi güçlü yönlerimle elde ettim?
Aklım, iradem, çalışmam, isteğim, azmim, bildiklerim gibi güçlü yanlarımdan gerektiği kadar istifade edebiliyor muyum?
Sahip olduğum fırsatlarım ve imkânlarım neler?
Benim sahip olduklarıma sahip olmadıkları halde sınavlarda başarılı olanların farklı güçlü yanları neler olabilir?
Güçlü yanlarımı öne çıkarmamı ve fırsatlarımı görmemi engelleyen zayıf yanlarım neler?
Bunları nasıl azaltabilirim?
Başarıma ve güçlü yanlarımı öne çıkarmama engel olan bireysel ve çevresel tehditlerim neler?
Bunları nasıl azaltabilirim?
Bildiklerime odaklanmayı, yapabileceklerimi düşünmeyi; kazanırsam ne olur fikrini motivasyonum için kullanmayı güçlü yanlarım olarak nasıl değerlendirebilirim?
Hayallerim ve hedeflerim en önemli güçlü yanlarım değil mi?
Asıl hedefim ne? YKS ile aslında neyi başarmak istiyorum?…
Kalan şu birkaç günde olumsuzluklarla uğraşarak zaman ve imkân yitirmeyelim. Negatifliklerin bizi yönetmesine izin vermeyelim. Fırsat ve imkânlarımızı yeniden gözden geçirerek güçlü yanlarımızı öne çıkaralım ve hedefe odaklanalım.
Gerçeklerinizi inkâr etmeden; yapabileceklerinize odaklanıp potansiyelinizin farkında olarak, motivasyonunuzu “Kazanırsam ne olur?” sorusunun cevabında bularak, değerler ve inançlarınızın konsantrasyonunuzu yükseltmesine zemin hazırlayarak istediğiniz performansı yakalamayı hayal edin.
Gücünüz GÜÇLÜ YANLARINIZA İNANMAK,
Hedefiniz POTANSİYELİNİZ ile BAŞARMAK olsun!