
Son zamanlarda yağmur yağışının olmaması barajların doluluk oranı iyice azalttı. Bu azalmanın bir diğer sebebi de koronavirüs salgını yüzünden ekstra dikkat ettiğimiz temizlik kuralları oldu. Hijyene ve temizliğe daha fazla özen gösterdikçe su israfı da arttı.
Koronavirüs salgının yeni başladığı vakitlerde 22 Mart Dünya Su Günü’nde Greenpeace Türkiye yayımladığı bildiride su israfına dikkat çekti. Bildiriyle ilgili konuşan Greenpeace Akdeniz Okyanuslar Proje sorumlusu Nihan Temiz Ateş,
“Temiz su kaynaklarına ulaşımın önemi belki de daha önce hiç bu kadar iyi anlaşılmamıştı” diyor ve anlatıyor: “Koronavirüs döneminde yaşanan su israfı sebebiyle dünyada su krizinin artması bekleniyor. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olsa da su stresi kategorisi yaşama kategorisinde gösteriliyor. Biliyoruz ki her damla su bizim için hayati. Virüsle başa çıkmanın en başında hijyen kurallarına uymak var. Yani suya bağımlılığımız daha da artmış durumda. İklim değişikliği, kömür ve petrol sebebiyle su kaynakları hızla kirleniyor. Su yoksa gelecek de yok. Bu dönemde el yıkarken muslukların açık tutulmaması, bilinçli olarak ihtiyaç dışı tüketimlerin azaltılması gerekiyor. Her yıl dünyanın su kullanımı yüzde 1 artıyor. Şu anda dünyada yaşayan her 10 insandan 3’ünün güvenli içme suyuna erişimi yok. Araştırmalar gösteriyor ki 2040 yılında 600 milyon 18 yaş altı çocuk su stresinin yaşandığı bölgelerde yaşayarak susuzluktan etkilenecek. Bu dönemde suyu israf etmemek çok önemli.” dedi.